Спрей за гърло с мед от Манука при упорита кашлица

Повечето от нас вероятно не мислят за имунната си система, докато не се разболеят от настинка или грип. Когато настъпи по-студеното време, започваме да мислим как да подадем ръка на имунната си система, за да ни предпази. Може би един от основните методи за спасение, практикувани и във вашия дом, са горещата баня и горещият чай с пчелен мед. Но чували ли сте за меда от манука и неговите ползи за здравето?

В тази статия ще ви разкрием някои от начините, по които медът от манука може да помогне за поддържане на имунната система, включително да ви бъде от полза при кашлица или възпаление.

Как медът от манука може да помогне на имунната ви система?

Искате ли да държите всякакви патогенни микроорганизми настрана, независимо от сезона? Опитайте мед от манука, за да подкрепите имунитета си. Известен с антибактериалните си свойства, цялата гама на Manuka Benefit в онлайн магазина ни е 100% натурална и сертифицирана, така че да осигури максимум ползи.

Когато става въпрос за суперхрани, медът от манука е сред най-добрите и се свързва с много ползи за здравето. Суровият мед се използва като успокояващо средство за лечение от древни времена, от насърчаване на заздравяването на кожата и облекчаване на възпалено гърло или кашлица до успокояване на раздразнената дихателна система.

Но ние едва сега започваме да разбираме защо медът от манука е толкова специален чрез научните изследвания, като например това проучване Antibacterial activity of Manuka honey and its components. 

Как се добива този вид мед? Медът от манука се получава от нектара на цветята на храста манука в Нова Зеландия. Нектарът от цветовете на храста манука е това, което придава на меда неговите полезни ефекти и антибактериални свойства, тъй като съдържа метилглиоксал.

Метилглиоксалът е съединение, което придава на меда Манука неговите силни антибактериални свойства. Количеството метилглиоксал е представено чрез MGO рейтинг – колкото по-висок е MGO рейтингът, толкова по-високи са нивата на метилглиоксал. 

След обработка с водороден прекис, медът от манука запазва тези свойства, за разлика от други видове мед. Това означава, че медът от манука съхранява и осигурява на крайния потребител всички антибактериални свойства.

Изследванията показват, че тези свойства на меда от манука подпомагат дихателната и имунната системи на тялото ви, което е изключително полезно при сезонни настинки, грипни вируси, ковид и подобни неразположения.

Какво казват научните изследвания за ефектите на меда от манука при кашлица?

Изследователите откриват също, че медът действа като успокояващо средство, образувайки защитен филм (нещо като обвивка) върху лигавицата, за да успокои и премахне възпалението, което причинява кашличния рефлекс. Те също така установяват, че медът от манука – или който и да е друг мед – е подходящ за възрастни и деца за повече от една година, за да се справят с кашлицата. Учените казват, че в много случаи медът от манука е по-ефективен и има по-малко странични ефекти от лекарствата без рецепта, изписвани обичайно.

Изследователите провеждат и проучване, при което дават две чаени лъжички мед от манука на деца на възраст от една до пет години и резултатите показват, че тези деца кашлят по-малко, докато спят – подобрявайки качеството на съня си. Някои твърдят, че друг фактор, който прави меда от манука подходящо средство за борба с кашлицата, тъй като има същия ефект като декстрометорфан, потискащо кашлицата, което се намира в много лекарства без рецепта.

Медът от манука също съдържа антиоксиданти, които му придават противовъзпалителни свойства, което намалява подуването, за да поддържа дихателната система, така че човекът да може да диша лесно и да изпита облекчение от кашлицата.

Третият атрибут, който придава на меда от манука неговата ефективност, са богатите му противогъбични свойства, които намаляват растежа на гъбичките в гърлото и намаляват тежестта на кашлицата. Кашлицата може да бъде симптом на вирусен фарингит, който протича с болки в гърлото, причинени от групата бактерии, наречени Streptococcus. Медът от манука може да унищожи и бактериите, които живеят в биофилм (общности микроби, изключително устойчиви на антибиотици), включително и бактерии Streptococcus (причиняващи фарингит) и Staphylococcus (причиняващи за инфекция от златист стафилокок).

Въпреки това, повечето случаи на кашлица, причинени от инфекция на дихателните пътища, като настинка или грип, са резултат от действия на вируси, подобно на грипните вируси. Тези вирусни инфекции не се поддават на лечение с антибиотици, и най – добрият начин е да се търсят други лекарствени медикаменти или природни средства.  Медът от манука има силно антивирусно действие и е доказал своята ефективност срещу грипен вирус.

Още едно лечебно свойство на меда от манука е, че това е силно противовъзпалително средство, което намалява отока на дихателните пътища, за улесняване на дишането. Така той помага за облекчаване на спазми на кашлица. Това е особено полезно за хора с астма, които изпитват стягане в гърдите и кашлица, особено през нощта.

Важно е да се отбележи, че няма съобщения за случаи на развитие на резистентност на бактериите към меда, а също и това, че устойчивостта на меда, било то пчелен или от манука, не може да се пресъздаде в лабораторни условия. Повече по тази тема има в специализираната публикация на английски език The unusual antibacterial activity of medical-grade Leptospermum honey: antibacterial spectrum, resistance and transcriptome analysis.

Как да опитате ползите на меда от манука?

Най-лесният начин е да изпробвате Спрей за гърло с мед от Манука – Manuka Benefit 20 ml, който се използва лесно и ефективно с директно впръскване в гърлото. Спреят е подходящ при раздразнено гърло и има силно противовъзпалително действие. Може да се употребява от всички над 3-годишна възраст, а другите му съставки са:

  • Етерично масло от Манука
  • Екстракт от Смирна
  • Екстракт Лечебна мъдрица
  • Екстракт от Невен

Вижте точните инструкции за употреба в секция Прием, а ако предпочитате сироп или дъвчащи таблетки, може да видите всички продукти с мед от манука тук. Уверете се, че използвате мед от манука с най-добро качество от доказан производител като Manuka Benefit, за да получите всички ползи. 

Отправяме и едно важно предупреждение: медът никога не трябва да се дава на деца под една годинка, поради риск от развитие на ботулизъм. Освен това, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар за постоянна и упорита кашлица, която не преминава в рамките на седмица-две.