Bio-Kult® Everyday – здраве всеки ден с 14 щама пробиотици

Пробиотици

Чудили ли сте се някога каква е тайната на здравите черва и силната имунна система? Отговорът може би се крие в пробиотиците – малки микроорганизми с изключителни ползи за здравето. В тази публикация ще изследваме завладяващия свят на пробиотиците и ще разкрием защо те са от съществено значение за насърчаване на цялостното благосъстояние. Ако знаете как пробиотици могат да бъдат ваши мощни съюзници веднага ще поискате да се снабдите с повечко от тях!

Какво са пробиотиците?

Научно пробиотиците се дефинират като „живи микроорганизми, които, когато се прилагат в адекватни количества, предоставят ползи за здравето на гостоприемника.” Предимно бактерии и някои щамове дрожди, тези полезни микроорганизми играят решаваща роля в поддържането на балансирана микробна среда, особено в червата. Те са основополагащи и за имунитета на човека, както и за доброто храносмилане, сън, поддържане на тегло, обработка на хранителни вещества и още много.

Ето някои ключови научни факти за пробиотиците:

 • Микробно разнообразие: Човешките черва приютяват трилиони микроорганизми, известни като чревна микробиота. Пробиотиците допринасят за микробното разнообразие на червата, помагайки за поддържане на здравословен баланс на полезни бактерии.
 • Здраве на храносмилането: Пробиотиците подпомагат храносмилането, като разграждат компонентите на храната, произвеждат ензими и синтезират определени витамини. Те също така помагат за предотвратяване на стомашно-чревни разстройства като диария, запек и синдром на раздразнените черва (IBS).
 • Подкрепа на имунната система: Значителна част от имунната система на тялото се намира в свързаната с червата лимфоидна тъкан (GALT). Пробиотиците взаимодействат с имунните клетки в червата, като модулират имунните отговори и засилват защитните механизми срещу патогени.
 • Противовъзпалителни ефекти: Някои пробиотични щамове произвеждат метаболити, които имат противовъзпалителни свойства. Чрез намаляване на възпалението в чревната лигавица, пробиотиците могат да облекчат симптомите на възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и улцерозен колит.
 • Психично здраве: Новопоявилите се изследвания предполагат връзка между здравето на червата и психическото благополучие, често наричано ос черва-мозък. Пробиотиците могат да окажат благоприятен ефект върху настроението и когнитивната функция, като влияят върху производството на невротрансмитери и намаляват възпалението, свързано със стреса.
 • Профилактика на заболяванията: Пробиотиците са изследвани за техния потенциал за предотвратяване на различни здравословни състояния, включително алергии, екзема, респираторни инфекции и дори някои видове рак. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно техните превантивни ефекти.

Подобрено храносмилане, имунитет и здраве на червата с Bio-Kult® Everyday

Bio-Kult® Everyday 60 капсули е уникален многощамов пробиотик в помощ на храносмилателния тракт и имунната система с 14 щама живи пробиотични бактерии. Предоставяме и повече информация за всеки от тях:

Пробиотици Bacillus 

Bacillus subtilis PXN® 21®: Известен със своята устойчивост, Bacillus subtilis допринася за здравето на храносмилането, като насърчава баланса на полезните бактерии в червата. Подпомага разграждането на въглехидратите и подпомага усвояването на хранителните вещества, като по този начин подобрява цялостното храносмилане.

Пробиотици Bifidobacterium 

Bifidobacterium bifidum PXN® 23™: Bifidobacterium bifidum е ключов фактор за здравето на червата, особено при кърмачета и деца. Помага за поддържането на здравословен баланс на чревната флора, поддържа имунната функция и може да облекчи симптомите на храносмилателен дискомфорт като подуване на корема и нередности.

Bifidobacterium breve PXN® 25™: Със способността си да се придържа към чревната лигавица, Bifidobacterium breve образува защитна бариера срещу вредни патогени, като по този начин укрепва имунитета и укрепва здравето на червата. Той също така подпомага храносмилането на диетичните фибри и въглехидратите.

Bifidobacterium infantis PXN® 27™: Особено полезна за кърмачета и малки деца, Bifidobacterium infantis подпомага развитието на здрава чревна микробиота и може да облекчи симптомите на храносмилателни проблеми като колики и диария. Той играе решаваща роля в имунната регулация и цялостното стомашно-чревно здраве.

Bifidobacterium longum PXN® 30™: Bifidobacterium longum е известен със своите разнообразни ползи за здравето, включително подобрено храносмилане, повишен имунитет и намалено възпаление в червата. Той насърчава производството на късоверижни мастни киселини, които подхранват клетките на дебелото черво и поддържат чревната бариерна функция.

Пробиотици Lactobacillus 

Lactobacillus acidophilus PXN® 35™: Като един от най-добре проучените пробиотични щамове, Lactobacillus acidophilus допринася за здравето на храносмилането, като произвежда ензими, които подпомагат разграждането на лактозата и други хранителни вещества. Помага за поддържане на балансирана чревна микробиота и поддържа имунната функция.

Lactobacillus casei PXN® 37™: Lactobacillus casei е ценен заради способността си да оцелява в суровата киселинна среда на стомаха и да достига до червата непокътнати. Той поддържа здравето на храносмилането чрез модулиране на чревната микробиота и може да помогне за облекчаване на симптомите на стомашно-чревни разстройства като синдром на раздразнените черва (IBS).

Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus PXN® 39™: Често използван при ферментацията на млечни продукти, Lactobacillus bulgaricus поддържа здравето на храносмилането, като произвежда млечна киселина, която помага за поддържане на кисела среда в червата. Може също така да подпомогне храносмилането на лактозата и да насърчи цялостния баланс на чревната флора.

Lactobacillus plantarum PXN® 47™: Със своя широк спектър от благоприятни за здравето свойства, Lactobacillus plantarum поддържа храносмилателната функция, укрепва чревната бариера и модулира имунните реакции. Може също да помогне за облекчаване на симптомите на храносмилателен дискомфорт като газове и подуване на корема.

Lactobacillus rhamnosus PXN® 54™: Известен със своята устойчивост и гъвкавост, Lactobacillus rhamnosus насърчава здравето на храносмилането чрез модулиране на чревната микробиота и засилване на имунната функция. Може да помогне за облекчаване на симптомите на диария, запек и синдром на раздразнените черва (IBS).

Lactobacillus helveticus PXN® 45™: Lactobacillus helveticus е ценен заради способността си да произвежда биоактивни пептиди, които имат противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти. Подпомага здравето на храносмилането, като насърчава разграждането на протеините и подобрява усвояването на хранителни вещества.

Lactobacillus salivarius PXN® 57™: Lactobacillus salivarius играе жизненоважна роля за здравето на устната кухина и червата, като допринася за поддържането на балансирана орална микробиота и поддържа храносмилателната функция. Може да помогне за облекчаване на симптомите на стомашно-чревни разстройства и да насърчи общото благосъстояние.

Lactococcus lactis ssp. lactis PXN® 63™: Lactococcus lactis е известен със способността си да произвежда млечна киселина, която допринася за запазването на храната и поддържането на здравословна чревна среда. Той поддържа здравето на храносмилането и може да помогне за облекчаване на симптомите на непоносимост към лактоза.

Пробиотици Streptococcus 

Streptococcus thermophilus PXN® 66™: Streptococcus thermophilus е пробиотичен щам със силни храносмилателни ползи, особено при разграждането на лактозата и насърчаването на здравето на червата. Поддържа имунната функция и може да помогне за облекчаване на симптомите на храносмилателен дискомфорт.

Полезни и за мъжете, и за жените

Пробиотиците предлагат множество ползи за здравето както за жените, така и за мъжете, въпреки че някои специфични ползи могат да варират в зависимост от пола. За жените може да се откроят следните ползи:

 • Вагинално здраве: Пробиотиците помагат за поддържане на деликатния баланс на микроорганизмите във вагиналната флора, предотвратявайки инфекции като бактериална вагиноза и гъбични инфекции.
 • Здраве на пикочните пътища: Някои пробиотични щамове могат да намалят риска от инфекции на пикочните пътища (UTIs) чрез инхибиране на растежа на патогенни бактерии в пикочните пътища.
 • Подпомагане на бременността: Пробиотиците, приемани по време на бременност, могат да намалят риска от гестационен диабет, прееклампсия и инфекции на майката и бебето. Те също могат да помогнат за предотвратяване на алергични състояния при новородени.
 • Облекчаване на симптомите на менопаузата: Пробиотиците могат да облекчат симптомите на менопаузата, като горещи вълни и вагинална сухота, чрез модулиране на нивата на естроген и намаляване на възпалението.

За мъжете се отнасят следните полезни ефекти от прием на пробиотици:

 • Храносмилателно здраве: Пробиотиците подкрепят храносмилателната функция чрез поддържане на здравословен баланс на чревната микрофлора, облекчаване на симптомите на стомашно-чревни разстройства като подуване на корема, газове и диария.
 • Подкрепа на имунната система: Пробиотиците подобряват имунната функция чрез стимулиране на производството на антитела и други имунни клетки, намалявайки риска от инфекции и поддържайки цялостното здраве.
 • Здраве на сърцето: Доказано е, че някои пробиотични щамове понижават нивата на холестерола и кръвното налягане, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.
 • Атлетично представяне: Пробиотиците могат да подобрят представянето при упражнения и възстановяването чрез подобряване на усвояването на хранителните вещества, намаляване на възпалението и подпомагане на възстановяването и растежа на мускулите.

Пробиотици за деца

Пробиотиците предлагат няколко специфични ползи за здравето на децата, като допринасят за цялостното им благосъстояние и развитие. Ето някои от основните предимства:

 • Подобрено храносмилателно здраве: Пробиотиците помагат за поддържане на здравословен баланс на чревните бактерии, насърчавайки правилното храносмилане и усвояването на хранителни вещества. Те могат да облекчат често срещаните храносмилателни проблеми при децата, като запек, диария и коремен дискомфорт.
 • Подсилена имунна система: Като поддържат микробиома на червата, пробиотиците засилват имунния отговор при децата, като помагат за предотвратяване на инфекции и намаляват тежестта на заболявания като настинки, грип и респираторни инфекции. 
 • Намален риск от алергии: Доказано е, че пробиотиците модулират имунната система и намаляват честотата на алергични състояния като екзема, астма и хранителни алергии при деца. Те помагат за регулиране на възпалителния отговор на организма и подобряват толерантността към алергени.
 • Подобрено орално здраве: Някои пробиотични щамове, като Lactobacillus reuteri и Lactobacillus salivarius, могат да инхибират растежа на вредни бактерии в устата, намалявайки риска от кариеси, заболявания на венците и лош дъх при деца.
 • Подкрепа при антибиотична терапия: Пробиотиците могат да помогнат за смекчаване на страничните ефекти от антибиотичното лечение при деца чрез попълване на полезните чревни бактерии, унищожени от антибиотиците. Те намаляват риска от свързана с антибиотици диария и стомашно-чревни разстройства.
 • Предотвратяване на детски колики: Доказано е, че пробиотиците, особено щамове като Lactobacillus reuteri, намаляват симптомите на детските колики, като прекомерен плач, нервност и газове при кърмачета. Те насърчават храносмилателния комфорт и облекчават дискомфорта, свързан с коликите. 

Заключение

Конкретно за най-малките – бебета и деца, е подходящ Bio-Kult® Infantis / Био-Култ® Инфантис – пробиотик за бебета и деца. А за всички останали, които искат да подобря храносмилането си, да повишат имунитета и да поддържат цялостното здраве на червата, осигуряването на пробиотици може да стане чрез Bio-Kult® BOOSTED и други продукти. Имаме и други интересни предложения, като Bio-Kult® Mind – ежедневен пробиотик 15 капс, който е предназначен за пододбряване на храносмилателната система и когнитивните функции заедно. 

Независимо дали под формата на добавки или ферментирали храни, пробиотиците предлагат естествен и ефективен начин за подхранване на микробиома и подобряване на благосъстоянието отвътре. 

Ние смятаме, че най-доброто решение е да съчетаете източници на пробиотици, като ферментирали храни и напитки с прием на продукт като Bio-Kult® Everyday, който е подходящ за ежедневна употреба и за деца над 3 години. 

Препоръчани продукти