Билкови екстракти и мед от Манука: Имунитет във всяко впръскване

Имунитет

Във времена, когато антибиотичната резистентност е всеобхватен проблем и замърсяването на околната среда се случва с големи темпове, натуралните решения за поддържане на здравето и укрепване на имунната система стават все по-ценни. Витамин C и медът от Манука се превръщат във верни съюзници в борбата срещу вируси и бактерии, предлагайки безопасен и ефективен начин за защита на организма.

Представете си витамин C като онзи приятел, който винаги има енергия за двама и никога не се уморява да ви пази от настинки. А медът от манука? Той е като онзи мъдър старец с бурканче магически еликсир, който с мистичните си сили успокоява всяка болка и лекува (почти) всяка рана.

Тези две забележителни съставки се открояват със своите имуностимулиращи свойства: витамин С и мед от манука. Заедно те образуват мощна комбинация, която може да подкрепи имунитета, предлагайки защита точно когато е най-необходима. А какъв е този мед от манука и какви са малко известните ползи на витамин С разказваме в следващите редове на статията.

Силата на витамин С за имунитета 

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина и познат на почти всеки, е жизненоважно хранително вещество за здравето на деца и възрастни. Той играе решаваща роля в образуването на колаген, усвояването на желязото и поддържането на хрущялите, костите и зъбите. Но неговите ползи се простират далеч отвъд това – витамин С е мощен антиоксидант, който поддържа имунната система на тялото. 

Предвид факта, че сме постоянно изложени на патогени и все по-замърсена околна среда, витамин С може да бъде защита на първа линия срещу настинки, грип и други респираторни заболявания. Ако получаваме адекватен дневен прием на витамин С чрез диетата или добавките, това може да помогне за намаляване на тежестта и продължителността на често срещаните настинки и вирусни инфекции. Сред палитрата от положителни свойства на витамин С се открояват още:

 • Подкрепа на имунната система: Витамин С е добре известен с ролята си в укрепването на имунната система. Помага за стимулиране на производството на бели кръвни клетки (лимфоцити и фагоцити), които са от съществено значение в борбата с инфекциите. Освен това витамин С действа като антиоксидант, предпазва клетките от увреждане от свободните радикали и поддържа способността на тялото да се бори и да се възстановява от заболявания.
 • Заздравяване на рани: Поради ролята си в производството на колаген, протеин от жизненоважно значение за заздравяването на рани, витамин С е важен за възстановяване на порязвания, ожулвания и рани. Адекватните нива на витамин С могат да помогнат на тялото да възстановява по-ефективно увредената кожа.
 • Здрава кожа, венци и кръвоносни съдове: Значението на колагена се простира до поддържането на здравето на кожата, венците и кръвоносните съдове. Участието на витамин С в синтеза на колаген помага да се гарантира, че тези части на тялото остават здрави и функционират правилно, допринасяйки за цялостното здраве на зъбите и кожата.
 • Усвояване на желязо: Витамин С подобрява усвояването на желязото от храните на растителна основа, което е от решаващо значение за предотвратяване на анемия – състояние, което може да доведе до умора и слабост. Това е особено важно за хора, които не консумират много месо.
 • Поддържа здравето на мозъка: Витамин С е необходим за синтеза на невротрансмитери, включително допамин, които играят роля в мозъчната функция и когнитивното развитие. Адекватните нива на витамин С са свързани с подобряване на вниманието, паметта и настроението, които са от решаващо значение за ученето и цялостното психическо благополучие.
 • Намалява тежестта на алергичните реакции и астмата: Някои проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на тежестта на алергичните реакции и симптомите на астма. Това може да бъде особено полезно за деца, които страдат от тези състояния, като им предлага облекчение и подобрено качество на живот.

Витамин С може да си набавите лесно и бързо чрез Ефервесцентни таблетки с Витамин С и мед от Манука – Manuka Benefit 20 таб., които са заредени с мощни съставки като мед от манука, прополис, шипка, върба и витамин С. Те са подходящи за лица над 18-годишна възраст.

Мед от манука: дар на природата за силен имунитет

Медът от манука, произхождащ от нектара на храста манука, отглеждан в Нова Зеландия, е известен със своите уникални ползи за здравето. Това, което отличава меда от манука, е високото му ниво на метилглиоксал (MGO), което му придава мощни антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства. 

Включването на мед от манука може не само да успокои възпаленото гърло и да помогне за заздравяването на порязвания и ожулвания, но и да засили имунната система. Неговата естествена сладост го прави любим и приет от децата, което означава и повече спокойствие за родителите. 

Другите му свойства, с които може да е полезен медът от манука, включват:

 • Успокояване на възпалено гърло и кашлица: Медът от манука е естествено средство за успокояване на възпалено гърло и кашлица. Неговите антимикробни свойства могат да помогнат за намаляване на инфекциите на гърлото, докато плътната консистенция покрива гърлото, облекчавайки дразненето и кашлицата. 
 • Здраве на храносмилането: Медът от манука може да допринесе за здрава храносмилателна система. Смята се, че има пребиотични ефекти, насърчавайки растежа на полезни чревни бактерии, което е важно за храносмилането и цялостното здраве. Някои проучвания предполагат, че може също да облекчи симптомите на храносмилателни разстройства, като киселинен рефлукс и гастрит, като намалява възпалението и лекува стомашната лигавица.
 • Здраве на зъбите: Антимикробните свойства на меда от манука също могат да бъдат от полза за оралното здраве. Помага за намаляване на образуването на зъбна плака, гингивит и предотвратява кариеса чрез неутрализиране на вредните орални бактерии. Включването на мед от манука в диетата може да подобри цялостната орална хигиена.

Спрей за гърло с мед от Манука – Manuka Benefit 20 ml

Спреят за гърло е удобен начин да си осигурите множество полезни вещества, без да пиете капсули или да дъвчете таблетки. Ползите на спрея за гърло са много не само заради удобството, но и заради състава, който включва още:

 • Екстракт от Смирна: известен със своите антисептични, противовъзпалителни и аналгетични свойства. Той се използва за лечение на рани, порязвания и устни язви, тъй като спомага за бързото им заздравяване. Освен това, Смирната може да подобри здравето на венците и да се бори с пародонтозата. Нейният мощен аромат също така действа успокояващо на ума, като помага при стрес и безсъние.
 • Екстракт от лечебна мъдрица: има антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от мъдрица ефикасно се използва при лечение на възпаления в устната кухина, гърлото и при гастроинтестинални проблеми. Той е идеален за поддържане на оралната хигиена и може да намали риска от стоматологични заболявания. Мъдрицата също така подпомага паметта и концентрацията, като предлага естествена подкрепа за когнитивна яснота.
 • Екстракт от Невен: невенът е изключително ценен заради своите регенеративни и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от Невен е особено ефикасен при лечение на кожни раздразнения, сърбежи, екземи и слънчеви изгаряния. Той спомага за заздравяването на рани, като ускорява процеса на клетъчно възстановяване. 

Комбинацията от екстракти от Смирна, Лечебна мъдрица, Невен и мед от Манука предлага силно антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие. Тези екстракти също така подпомагат регенерацията на тъканите и подкрепят имунната система, предоставяйки комплексна защита и подкрепа за здравето.

Спреят за гърло е подходящ:

 • За деца от 3 до 12 годишна възраст 1 до 2 впръсквания на ден.
 • За деца над 12 години и възрастни 3 до 5 впръсквания на ден.
 • Не се препоръчва за деца под 3 годишна възраст. 

Здравословен начин на живот – какви са препоръките 

С използването на един спрей няма да си осигурите всичко нужно за добро здраве, но може да го направите с малко по-комплексен подход. Ето и един примерен план за целта:

 1. Балансирани ястия: Уверете се, че вашите ястия включват разнообразни храни, богати на хранителни вещества, като плодове, зеленчуци, протеини, пълнозърнести храни и полезни мазнини. Стремете се към контрол на порциите, за да избегнете преяждане и да поддържате здравословно тегло.
 2. Планиране на храненето: Планирайте храненията си предварително, за да избегнете консумацията на полуфабрикати или нездравословни храни и напитки. Пригответе здравословни закуски и ястия предварително, за да имате лесно достъпни хранителни опции.
 3. Хидратация: Бъдете хидратирани през целия ден, като пиете достатъчно вода. Ограничете сладките напитки и изберете вода, билкови чайове или обикновена вода, подсладена с плодов сок.  
 4. Физическа дейност: Включете редовни упражнения във вашата рутина, включително кардио дейности и силови тренировки. Експертите препоръчват поне 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица.
 5. Управление на стреса: Практикувайте техники за облекчаване на стреса като дълбоко дишане, медитация, йога или разходки сред природата.
 6. График на съня: колкото и да е трудно, опитайте да поддържате постоянен график за сън, като си лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден.
 7. Редовни здравни прегледи: Планирайте редовни прегледи при вашия личен лекар, за да наблюдавате цялостното си здравословно състояние. Годишни профилактични прегледи, проверка за високо кръвно налягане, нива на холестерол и скрининг за рак са част от препоръчаните прегледи.

Препоръчани продукти