Здраво сърце в пандемия

В период на пандемия, вниманието ни е изцяло насочено към коронавируса и как да се предпазим от него. Вперили поглед в този проблем забравяме, че има и други сериозни заболявания, като например сърдечно-съдовите, които също не трябва да бъдат пренебрегвани. Този заболявания са една от водещите причини за смъртност, както по света, така и в България. Данните показват, че на всеки 3 човека, 2 почиват от сърдечно-съдовите заболявания. Така че, въпреки че е важно да се предпазваме от Covid-19, трябва да продължим да следим здравето си и да се грижим и за нашето сърце и съдова система.

Рисковите фактори се разделят на 2 основни групи – Контролируеми и Неконтролируеми.

Фактори, които не могат да бъдат контролирани са: Възраст, Пол, Наследственост.

Фактори, които могат да бъдат контролирани са: Високо кръвно налягане, Висок холестерол, Захарен диабет, Затлъстяване, Обездвижване, Тютюнопушене

Със задълбочено познаване на рисковите фактори, всеки може да вземе правилните профилактични мерки. Ако бъде диагностицирано високо кръвно налягане, лекарят може да предложи лекарство, упражнения или диета. Важно е да можете да промените навиците си и да започнете да извършвате постоянен контрол. Измерването на кръвното налягане в домашни условия, трябва да стане задължителна част от ежедневието ви.

Умерената енергична дейност играе важна роля в намаляването на риска от сърдечно-съдови проблеми. Ходенето, танците, градинарството или дори домакинските задължения за общо 30 минути на ден могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето ви. Имайте предвид, че Американската кардиологична асоциация (АHA) препоръчва от 30 до 60 минути на ден енергична физическа активност в името на вашето здраве.

Здраво сърце в пандемияИзборът на правилните упражнения и един здравословен начин на живот може да означава значителен напредък във вашия тонус и здравословното състояние на белия ви дроб. Трябва да имаме предвид, че в ежедневието, когато сме на работа, може да бъдем напълно статични, но зареждащите упражнения може да помогнат за подобряването на общото ни здраве и здравето на сърцето ни.

Наднормено тегло и затлъстяването, особено околно талията, може да представляват сериозен риск за високо кръвно налягане, висок холестерол, високи нива на триглицеридите, диабет и други сериозни проблеми свързани със сърдечно-съдовата система. Затова е важно да се предприемат профилактични действия и да се взимат навременни мерки за управлението на всякакъв вид здравословни заплахи – било то вируси или сърдечно-съдови заболявания.

Добрите навици, като правилното балансирано хранене и редовна физическа активност, могат да помогнат за подобряване на изгледите за здравословен начин на живот. Препоръчва се да започнем с малки промени, като например пешеходен или велосипеден транспорт, както и редовни измервания на теглото, за да видим как различните фактори реално влияят на здравето ни.