Пробиотиците могат да намалят симптомите на COVID-19

Последните проучвания доказват, че профилактиката с бактериални видове Lactobacillus може да спре развитието на инфекции на горните и долните дихателни пътища, да подобри резултатите в случаите на пневмония

Наскоро проведено рандомизирано клинично проучване в САЩ доказва, че дневната употреба на пробиотика Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) може да предпази и да се използва като профилактика срещу развитие при излагане на тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2). Това е голяма новина с оглед на текущата епидемия в света и значението на създаването на допълнителни инструменти за превенция и борба със заразата. Пробиотикът Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) е известен със своите полезни свойства за подобряване на функциите на имунната система и защитата на организма от заразни заболявания.

Ежедневен пробиотик на лактобацилус срещу плацебо при контакти в семейството, изложени на COVID-19 (PROTECT-EHC):
рандомизирано клинично проучване

Пробиотиците могат да намалят симптомите на COVID-19

Почти всеки аспект на живота ни, от бизнес до образование се е променило, откакто светът търси начини за борба с пандемията. В борбата ни срещу COVID-19, причинен от SARS-CoV-2, ваксините са широко разпространени, но са необходими, икономически достъпни и бързо приложими стратегии за превенция на заразата. Използването на пробиотици приемани заедно с обичайната ни диета може да намали чувствителността ни към инфекциозни заболявания и да поддържа здравето на имунната ни система.

Пробиотиците могат да помогнат за модулиране на чревната ни микробиота, като подобрят функциите на имунната система и да намалят силата на възпалителните реакции в тялото. Доказателствата са налице за това, че редовната употреба на пробиотици може да подобри здравето и да ни предпази от различни инфекциозни заболявания. Това е важна и практична стратегия, която всеки може да приложи и да допринесе за своята битка срещу COVID-19.

Последните проучвания доказват, че профилактиката с бактериални видове Lactobacillus може да спре развитието на инфекции на горните и долните дихателни пътища, да подобри резултатите в случаите на пневмония и дори да намали тежестта на сепсис при здрави бебета.

Следователно пробиотиците могат да бъдат широко полезен и нискорисков начин за смекчаване на опасността от заболяване от COVID-19, най-вече в региони и области с ниска ваксинация. Сред тях Lactobacillus rhamnosus GG е най-обещаващия, тъй като показва добри резултати в различни клинични и in vivo проучвания.

Пробиотиците могат да намалят симптомите на COVID-19Изследователска група от САЩ, ръководена от д-р Пол Е. Уишмайер и Хелън Танг от Медицинския факултет на университета Дюк, имаше за цел да проучи предполагаемите ползи от ежедневната употреба на Lactobacillus rhamnosus GG при контакти в семейства, изложени на COVID-19.

Рандомизирано, плацебо-контролирано проучване

За да отговорят на изследователския си въпрос, тези учени са провели рандомизирано, плацебо-контролирано, двойно-сляпо проучване с пробиотика Lactobacillus rhamnosus GG като профилактика при заразяване с COVID-19.

Те са включили общо 182 лица на възраст над една година, които са имали домашен контакт с хора с наскоро поставена диагноза COVID-19 (т.е. по-малко от седем дни). На тези участници са им били давани да приемат ежедневно Lactobacillus rhamnosus GG или плацебо за продължителност от 28 дни и изпражнения им са били събирани, за да се оцени състоянието на микробиома.

Хипотезата на проучването е била, че пробиотичната профилактика ще намали честотата на симптомите, съвместими с COVID-19 в рамките на 28 дни и ще редуцира броя на потвърдените диагнози на инфекция с COVID-19.

Намаляване на тежестта на симптомите на COVID-19

Следвайки анализа, изследователите са доказали, че участниците, които са приемали Lactobacillus rhamnosus GG, са по-малко склонни да развият симптоми до 28-ия ден в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Освен това, участниците, приемащи Lactobacillus rhamnosus GG, са имали значително по-удължено време до появата на симптомите. Не са били установени разлики, свързани с пола, но по-възрастните участници в проучването са били по-склонни да съобщават за симптоматично заболяване.

Анализът на микробиома ясно показал как участниците в проучването, които са получавали Lactobacillus rhamnosus GG са имали значително по-голямо изобилие от Lactobacillus rhamnosus в червата си в сравнение с тези, които са получавали само плацебо, във връзка със значителна промяна в общата структура на постоянните чревни микроорганизми.

Микроорганизмите като партньори срещу COVID-19

Пробиотиците могат да намалят симптомите на COVID-19

От тези проучвания става ясно, че приемът на пробиотика Lactobacillus rhamnosus GG може да допринесе за предпазване от инфекция с COVID-19. Освен това е доказан фактът, че ако той се прилага като профилактика в рамките на седем дни след заразяване също може да спре развитието на симптомите на COVID-19. Важно е да се отбележи, че това е само една от многото стратегии, които може да се използват, за да помогнем на нашите тела да се предпазят от зараза с коронавирус.

„Въпреки, че е ограничен в размера на извадката, нашето проучване предполага, че Lactobacillus rhamnosus GG се понася добре и е свързан с удължено време до развитие на инфекция с COVID-19, намалено симптоматично заболяване и промени в структурата на чревната микробиома“, казват авторите на изследването.

„По-нататъшно изследване на Lactobacillus rhamnosus GG за пробиотична употреба в по-големи рандомизирани контролирани проучвания е оправдано, включително сравнение на профилактиката преди и след приемане на Lactobacillus rhamnosus GG при високорискови популации“, подчертават те.

Новите открития в областта на микробиома и употребата на пробиотици доказват, че нашата чревна микрофлора може да бъде от съществено значение в борбата ни не само с COVID-19, но и с други пандемични заболявания в бъдеще. Научните изследвания подкрепят идеята, че симбиотичните микроорганизми в нашите тела могат да допринесат за подобряване на имунната ни система, като осигурят защита срещу възпалителни и инфекциозни заболявания.

Пробиотичната добавка Bio-Kult е разработена от водещи експерти в областта на чревното здраве. Тя е предназначена да осигури оптимална подкрепа за баланса на чревните бактерии, като спомага за поддържането на здрава храносмилателна система. Bio-Kult съдържа 14 различни щама полезни бактерии, включително 3 от най-изследваните пробиотични щамове: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium bifidum. Тези щамове полезни бактерии могат да помогнат за възстановяване на баланса в чревния микробиом, който е от съществено значение за оптималното здраве и добро самочувствие.

Научете повече тук