Промяна в парадигмата за контролиране нивата на холестерол

Всички нови проучвания доказват, че индивидуалната терапия за контролиране нивата на холестерол дава по-добри резултати.

Това доказва и една от последните публикации на ScienceDirect от април 2019 г. Екип от немски и холандски лекари защитават концепцията за “индивидуалнa терапия” въз основа на научни и клинични доказателства.

Високите нива на LDL-холестерола представляват риск за атеросклеротична сърдечно-съдова болест. Посредством консенсус като терапия за понижаване на холестерола се използва статин. Статинът намалява ендогенния синтез на холестерол, регулира чернодробната LDL рецепторна активност, повишава изчистването на LDL и понижава концентрациите на LDL-холестерол в кръвта. Ефикасността на лечението със статин е зависима от дозата и постига намаляване на риска до 50%. Въпреки това, значителна част от доказателствата предполагат, че една четвърт от лекуваните със статин пациенти не реагират адекватно в резултат на ниска ендогенна синтеза на холестерол. При хората фракционната абсорбция на холестерол варира от 20% до 80%. Абсорберите с висок холестерол, които се характеризират с нисък до нормален синтез на холестерол, показват лоша реакция към лечението със статин. На този фон, лекарите участвали в проучването доказват необходимостта от „лична“-индивидуална терапия за понижаване на холестерола, в зависимост от състоянието на синтеза и абсорбцията на холестерола.

Статините са добре познати медикаменти за понижаване на холестерола, с достатъчно клинични проучвания и практически доказателства. Но изследвания показват, че всеки втори пациент не се възползва от употребата им.

Какво представляват статините, как работят и дали те са единствения начин за намаляване на холестерола?

Статини могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт. Те работят, като забавят производството на LDL-холестерол в черния дроб, където той се произвежда. Постига се намаляване на LDL холестерола с около 30%.
Както всички лекарства, статините могат да предизвикат нежелани реакции, което води до дебат. Нежеланите реакции, включително мускулна и ставна болка, лошо храносмилане, главоболие и повишено ниво на кръвната захар засягат до 1 на 10 души.
Въпреки, че има значителен брой изследвания, които показват, че статините са безопасни и ефективни лекарства за повечето хора, противоречията около широкото им използване остават. Докладите за страничните ефекти може да са в основата на много противоречия около статините, което може да доведе до несигурност относно ползите от лекарството. В резултат на това пациентите се отказват и спират лечението си.

Последните изследвания разкриват, че около половината от пациентите на които са предписани статини, не виждат понижаването на холестерола до желаните нива в рамките на две години. Изследването, публикувано в списание „Heart“, установи, че 51% от хората са имали „неоптимален“ отговор след 24 месеца терапия.
Статините не работят при всички. Например, някои хора могат да имат генетични промени, които влияят на нивата на холестерол. Но това не означава, че няма много други полезни лекарства, някои от които са жизнеспособна алтернатива на статините.

За пациенти, които не могат да приемат статини, често се предписват фибрати. Фибратите намаляват производството на холестерол в организма, но могат да бъдат по-малко ефективни при понижаване на нивата на LDL холестерола.

Ниацинът, витамин В, модулира разграждането на мазнини в кръвта и понижава LDL холестерола.

За укрепване на сърдечно съдовата система по естествен начин може да се използва революционна алтернатива. Клинично доказан и ефективен продукт – CholBiome® X3.

CholBiome® X3 е уникална хранителна добавка, която комбинира три естествени, научно доказани съставки за понижаване на вредни нива на LDL холестерол и повишаване на „добрия“ HDL холестерол.
Възползвайки се от мощта на патентованата пробиотик Lactobacillus Plantarum LP LDL ® , подкрепени от наградени научни изследвания и разработен с помощта на платформи базирани на фармацевтичните подходи, CholBiome® X3 е идеален начин за регулиране на нивата на холестерола и насърчаване на сърдечното здраве.
Lactobacillus plantarum LP LDL ® е доказан в независими проучвания за намаляване на „лошия“ LDL холестерол с 13,9%, но също така и за повишаване на „добрия“ HDL холестерол с 4,5%. Тези клинични проучвания и широкото използване от потребители са показали LP LDL ®няма известни странични ефекти.
За повече информация как CholBiome® X3 може да укрепи сърдечно съдовата система, моля, кликнете тук.