Пробиотици и последствия от антибиотиците – Как да се преборим с ААД?

Антибиотик Асоциираната Диария /ААД/ е резултат от промени в състава и функциите на чревната микробиота, възникващи под въздействието на антибиотици, обикновено без да се установяват патогенни агенти.

Антибиотик-асоциираната диария (ААД) е усложнение, което възниква в резултат на промени в състава и функциите на нашата чревна микробиота, породени от приемането на антибиотици, без да бъдат установени патогенни агенти. Тези изменения могат да намалят способността на “добрите” микроорганизми да се защитят срещу „лошите“ патогенни агенти или да дадат възможност за прекомерно размножаване на опортюнистични бактерии. При тези промени може да бъде увредена анаеробната флора в дебелото черво, която има важна роля в метаболизма на въглехидратите и жлъчните киселини. Това обикновено води до поява на диария. Освен това, има допълнителни фактори като увреждане на чревната лигавица, както и на мотилитета на стомашно-чревния тракт, които усилват усложнението. Трябва е да помним, че това е само едно от многото усложнения, които могат да възникнат като резултат от употребата на антибиотици и е важно да посетим специалист, за да се получи правилно и подходящо лечение.

антибиотициЛечението на антибиотик-асоциираната диария зависи от симптомите и откриването на причинителя. В случай на АДД е от изключителна важност да се прекрати употребата на антибиотици. След това се препоръчва приемането на орален рехидратиращ разтвор, който да помогне да се поддържа нивото на течности и електролити в организма. Не се препоръчва прилагането на антиперисталтични медикаменти. Най-добре е да бъде направена консултация с лекар-специалист за определението на подходящ метод на лечение, тъй като той може да прецени дали е необходима допълнителна медикаментозна терапия.

Важно е да се акцентира върху профилактиката на това заболяване, която включва избягване на употребата на антибиотици, особено на широкоспектърни, когато е възможно. Научните изследвания показват, че приемането на пробиотик е полезен начин за подобряване на здравето на червата и за превенция. Тъй като антибиотиците променят баланса на чревната микробиота и могат да доведат до растеж на патогенни бактерии, прилагането на пробиотици е добър начин за подобряване на здравето чрез заздравяване на нашата чревна флора.

Пробиотици и последствия от антибиотиците – Как да се преборим с ААД?

Съвременните изследвания показват, че пробиотиците имат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Те могат да предотвратят появата на ААД и да допринесат за възстановяване на нормалната чревна микробиота, като действат чрез разнообразни механизми. Резултатите от техния прием са специфични и зависят от конкретния пробиотичен щам. Затова е важно да се следват препоръките за избор на сигурен пробиотик, който е произведен от регулиран производител, осъществяващ качествен контрол върху всички фактори, включително производствените процеси, състава и произхода на пробиотичните щамове. Тези фактори увеличават шанса за оптимални резултати при приемането на пробиотици. Ако сте в рискова група за антибиотик-асоциирана диария, може да бъдете сигурни, че приемането на пробиотици може да помогне за възстановяването на баланса на вашата чревна флора и да намали риска от заболяване.

Пробиотиците са важен инструмент в борбата с нежеланите реакции от антибиотичното лечение. Те могат да се използват като първична или вторична профилактика, като по този начин могат да предотвратят нарушенията на баланса на микробита, които възникват при употреба на антибиотици. Пробиотиците са по-ефективни, когато се прилагат по време на целия период на лечение с антибиотици, за да се осигури по-добра защита срещу нежелани реакции. От гледна точка на безопасност се препоръчва предпазливото им приложение при имунокомпрометирани пациенти, при наличие на придружаващи заболявания или при пациенти в напреднала възраст.

Bio-Kult е пробиотична добавка, разработена от водещи експерти в областта на чревното здраве. Тя е предназначена да осигури оптимална подкрепа за баланса на чревните бактерии, като спомага за поддържането на здрава храносмилателна система. Bio-Kult съдържа 14 различни щама полезни бактерии, включително 3 от най-изследваните пробиотични щамове: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium bifidum. Тези щамове полезни бактерии могат да помогнат за възстановяване на баланса в чревния микробиом, който е от съществено значение за оптималното здраве и благополучие.

ПОЛЕЗНО ЗА ВАС!

GutChat е инструмент, задвижван от изкуствен интелект, който осигурява лесен достъп до обширна база данни с надеждна информация от рецензирани изследвания, свързани с чревното здраве.
Вече можете да задавате вашите въпроси относно здравето на червата и да получите отговор.
www.injoy.bio/gutchat

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]