Как безопасно да контролираме нивата на холестерола?

България е от страните с най-висок риск от сърдечно съдови заболявания.

Европейското кардиологично дружество обяви страните с най-висок риск за сърдечно-съдови заболявания. Нашата страна е на едно от челните места заедно с Албания, Алжир, Литва и Украйна.
През последните три десетилетия повече от половината от настъпилата редукция на сърдечно съдовата смъртност се свързва с промени в нивата на рисковите фактори сред населението, преди всичко понижение на нивата на холестерола, кръвното налягане и тютюнопушенето.

Но все още високите нива на холестерола са един от водещите фактори за повишен сърдечно съдов риск.

Лекарствата за намаляване на холестерола са известни с множество странични действия. Приемането на тези лекарства /статини/ може да доведе до мускулни болки, ставни заболявания и наранявания. При проведени експерименти били проучени две групи – едната, съставена от 6967 души, която взимала статини в продължение на 90 дни през 2005 година и друга – от 6967 души, която не взимала от тези медикаменти, цитирано от в. „Дейли мейл„.

От получените резултати станало видно, че хората на лекарствената терапия се оказали с 20 на сто повишен риск от мускулно-скелетни проблеми, с 13 на сто по-голям риск от изкълчвания и с още толкова риск от мускулни болки и проблеми със ставите. Тези странични действия карат лекарите и изследователите да продължават да търсят по-безопасна алтернатива за намаляване на нивата на холестерола.

Много задълбочени клинични наблюдения и проучвания с пробиотици доказват, че те участват в метаболизма на холестерола.

През 2013 година британски учени доказват с две независими проучвания ролята на чревните пробиотици и полезното им влияние за намаляване на холестерола.

В двете проучвания участват общо 180 души на различна възраст, но с общи показания – висок холестерол, който трудно се повлиява от назначеното лечение. Пробиотиците от род Лактобацилус са назначени за прием от 9 до 12 седмици. За контрола се ползвала група пациенти с плацебо.

И двете проучвания доказват, че приема на пробиотици помага за понижаване на нивата на холестерола. Позитивният ефект е толкова по-значителен, колкото по-дълъг е приема.
Пробиотиците повлияват метаболизма на холестерола по 2 начина:
– Участват в разграждането на жлъчни съединения
– Намаляват възможността на организма да абсорбира големи количества от холестерола

През 2017 година революционно проучване доказа точния щам и точния механизъм на действие на Лактобацилус плантарум ECGC 13110402, който по естествен начин намалява нивата на холестерола.

Отново британска компания OptiBiotix Health – лидер в разработването на съединения и формулировки на база пробиотични щамове, които модулират човешкия микробиом запозна с това проучване света. То е проведено в университета Reading UK в сътрудничество с Университет Bologna, Italy и Imperial College London, UK.
Лактобацилус плантарум ECGC 13110402 е патентно защитен с името Lactobacillus plantarum LP®LDL.

Lactobacillus plantarum LP®LDL е бактерия от нормалната чревна флора, която модулира метаболизма на жлъчните киселини и способства за изхвърлянето на вредния холестерол от организма. Клиничното проучване демонстрира, че Lactobacillus plantarum LP®LDL намалява нивата на общия холестерол с над 36%, намалява „лошия“ холестерол с над 13%, увеличава „добрия“ с над 4% и намалява кръвното налягане с над 5%.

Lactobacillus plantarum LP®LDL повлиява положително сърдечното здраве и фактори като висок холестерол и високо кръвно налягане, както и процеси от чернодробната функция до регулиране на глюкозата и витаминния метаболизъм.

Lactobacillus plantarum LP®LDL е безопасна, ефективна и клинично доказана алтернатива на лекарствата срещу холестерол. Този щзм се съдържа в иновативния продукт CholBiome X3 tab. CholBiome X3 укрепва сърдечно съдовата система, по естествен начин намалява нивата на холестерола, кръвното налягане и сърдечно съдовия риск. CholBiome X3 действа чрез промяна на съществуващия микробиом – нормалната чревна флора, като предлага естествено, научно обосновано решение за здравословни нива на холестерола без странични действия.