Истината за холестерола


Холестерол – дума, която често виждаме да присъства в здравни кампании и телевизионни реклами с конкретно намерение да нанесе страх в сърцата на нацията. Въпреки известността си в очите на обществото, само малък процент от нас сме наясно какво представлява холестерола и последствията от високите му нива.
Холестеролът е восъчна мазнина, произвежда се в черния дроб и присъства в някои храни. Холестеролът се придвижва по кръвоносните съдове прикрепен към липопротеини. Липопротеините са две основни форми. Липопротеин с ниска плътност (LDL) или „лош холестерол“. Той е в основата на натрупването на холестеролни плаки. При високи нива може да ограничи притока на кислород, транспортиран от червените кръвни клетки до сърцето, артериите и други жизненоважни органи.

Не целият холестерол е „лош“, разбира се. Липопротеините с висока плътност (HDL), по-известни като „добър холестерол“, са от съществено значение за здравото тяло. Техните защитни способности помагат да се намали количеството на LDL.
Зехтин, пълнозърнести храни, тлъста риба, ядки и чия са някои храни, с които можем да подпомогнем нивата на HDL в тялото ни да се повишат.

Холестеролът играе съществена роля за функцията на всяка клетка. Той участва в производството на витамин D, наред с хормоните и жлъчката. Но когато нивата на LDL са високи, рискът от заболявания, свързани със сърцето и кръвообращението, нараства.
Има ли начин да се избегнат високи нива на холестерол?

За някои простият отговор е „не“. Въпреки, че е възможно проблемите с холестерола да бъдат сведени до минимум, възможността те да са свързани с генетично обременяване винаги остава.
Доказателствата сочат, че редовните упражнения са един от най-лесните начини за минимизиране на LDL и поддържане на здраво сърце. През целия месец септември ще ви запознаваме с важна информация за здравословни нива на холестерола и неговия контрол.
Ценете здравето си! 15 факта, който трябва да съблюдаваме за да пазим сърцето си през този октомври:

1. Да кажем „СБОГОМ“ на честите посещения при личен лекар

Профилактичните прегледи са основното изискване да не стигнем до чести посещения при личния лекар. Никой не иска да посещава непрекъснато личния си лекар и да прави изследвания всеки месец. Ако сърцето ви е здраво, рискът да бъдете диагностицирани с периферна артериална болест и да станете жертва на сърдечен удар е значително по-малък. Продължителността на живота ви се увеличава и е много по-малко вероятно да заболеете от диабет или високи нива на кръвно налягане.

2. Нека пазим нашата фигура

Кой иска да се чувства ограничен от теглото си? Наред с рисковете за ставите и отрицателните усещания от тялото, затлъстяването е една от водещите причини за сърдечни заболявания и висок холестерол. Наситените мазнини, които присъстват в бързите храни, осигуряват значително LDL. Не забравяйте да ядете здравословни храни, за да поддържате здрава фигура.

3. Да избягваме стреса

Сърцето е централният орган на тялото ни, а всички жизненоважни органи зависят от неговото състояние. Ако е слабо и изложено непрекъснато на стрес и прилив на стресови хормони (например адреналин) може да предизвика силни болки в гърдите. Здравото сърце е по-способно да се справи с травма и в крайна сметка дава възможност за по-бързо възстановяване. Живейте красиво и обичайте сърцето си.

4. Бъдете по-внимателни

Какво става с този технологично развиващ се свят? Животът се развива по-бързо от всякога и изисква бързи реакции. Проучванията показват, че хората със здрави сърца притежават по-бързи реакции и бързо мислене – всички критични елементи за успеха.

5. Регулирайте съня си

Уверете се, че получавате своите 8 часа, за да сведете до минимум риска за сърцето си.
Проучвания установяват, че хората, които имат под 6 часа сън, са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Хубаво е да си мързелуваш от време на време, но ако това е всеки ден, пак се излагате на риск. Непрекъснатото спане също представлява заплаха, която води до намаляване на нивата на HDL и при двата пола.

6. Дишайте правилно

Избухвали ли сте в кашлица, докато качвате стълби или крачите по хълм? Дихателните проблеми често могат да означават нездраво сърце и да превърнат обикновените задачи в почти невъзможни. Постоянните пристъпи на кашлица могат да означават наличието на течност в белите дробове. Често срещан симптом на сърдечна недостатъчност, тъй като сърцето губи способността си да изпомпва големи количества кръв по тялото. Грижете се за холестерола си и натоварвайте тялото си постепенно.

7. Без повече шумни нощи

Хъркането е функция, която и мъжете, и жените не могат да признаят, но може да бъде важен признак на нездраво сърце. Сериозното хъркане може да означават сънна апнея – опасно състояние с прекъсване на дишането по време на сън. В най-лошия случай сънната апнея може не снабдява мозъка и други жизненоважни органи с кислород. Минимизирането на нивата на LDL е ефективен начин за предотвратяване на хъркането и поддържане на този доста неудобен навик.

8. Да регулираме апетита

Храната повишава настроението и подхранва живота ни. Допаминът (хормон на щастието) е в основата на тези усилвания на настроението. Слабото сърце прави ежедневието скучно, което води до спад в производството на допамин. Липсата на допамин може да причини затишие в настроението и да пречи на неговата положителност, което в някои случаи може да доведе до намаляване на приема на храна и намаляване на разнообразието на консумацията на храна. По-рядкото и малко хранене може да доведе до намаляване на апетитния термостат на организма и скоро да се превърне в недохранване.

9. Не отлагайте грижите за вашето здраве

В днешния свят „с едно кликване“ може да видим как сме със здравето, но все по-голям брой от нас си казваме – „в края на краищата винаги има утре“. Бързаме с подготовката за есента и работни срокове и нашето нехайство към здравето може да се окаже фатално. Въпреки постоянното медийно отразяване на борбата с високия холестерол, много по-малко от нас посещават личния лекар при леки симптоми. Резултатът е повишаване на смъртността, която може да се избегне. Колкото и леки да са вашите симптоми, не забравяйте да потърсите лекарска помощ.

10. Либидото

С напредване на възрастта, телата ни все по-трудно функционират. Шумът под завивките е едно от малкото удоволствия, които съчетават емоционална и физическа активност. За този шум от жизненоважно значение е вашето сърце. Сексът намалява болката и тревожността, като повишава нивата на окситоцин, отделен в мозъка. Доказано е, че слабото сърце увеличава вероятността от еректилна дисфункция и загуба на сексуални желания. Грижете се за сърцето, за да поддържате либидото си.

11. Грижете се за красивата си усмивка

Общоизвестно е, че съществува връзка между здравето на венците на човека и сърдечно-съдовото здраве. Кървящите венци често са знак за борещо се сърце и дефицит на витамин D. Не забравяйте редовно да проверявате венците си и да информирате стоматолога за всякакви отклонения.

12. Пазете се от страничните действия на медикаментите

Когато светът ви се върти като сушилня, далеч не е приятно. Високият холестерол не е виновника за вашата замаяност, но лекарства като статини, предназначени за понижаване на холестерола могат да имат тези странични ефекти. Не забравяйте да се консултирате с личния си лекар.

13. Запазете коса си

Косопадът може да бъде показателен признак на проблеми свързани със сърцето. Проучванията показват, че хора с косопад са с 23% по-склонни към сърдечни проблеми. Внезапният косопад обикновено означава липса на кислород в кръвния поток; общ резултат от високите нива на холестерола.

14. Наблюдавайте вашите крайници

Задържането на течност в краката е известно като периферен оток – често състояние при носене на тесни чорапи или бельо. Появилите се тирета върху кожата обикновено изчезват за няколко минути. Отокът при задържане на течности обаче е много различен. Тук тирето остава и може да бъде ранен признак на застойна сърдечна недостатъчност. Състоянието е видимо най-често на краката или глезените, поради гравитационните сили. Не забравяйте редовно да наблюдавате тялото си.

15. Неустоимо излъчване

Хубавата кожа е признак на добро здраве! Слабото сърце може да доведе до промяна в кожата и появяването на ксантоми. Ксантомите са доброкачествени образувания на кожата в резултат на нарушение на липидния метаболизъм. Обикновено се появява като незначителни плаки, пълни с холестерол върху клепачите, ръцете, лактите и коленете.

Здравото сърце е най-важно! Нека се радваме на идващата есен и новите възможности пред нас. Грижата за намаляване на сърдечно съдовия риск по безопасен и ефективен начин, нека да бъде нашата цел през предстоящите месеци. Високият холестерол е сочен като един от основните фактори за повишен сърдечно съдов риск.

Революционните продукти CholBiome® на британската био-фармацевтична компания OptiBiotix Health предлагат естествен начин за постигане на здравословни нива и управление на холестерола. Lactobacillus Plantarum LPLDL® е основната съставка на продуктите – патентован ефективен щам, клинично доказан, безопасен за продължителна употреба. CholBiome® са иновативни продукти за управление на холестерола, които модулират човешкия микробиом.
Повече информация за продукти CholBiome® може да получите на www.velinoff.com.