Имунната система – какво трябва да знаем?

Имунната система е изключително сложна система с множество молекули, клетки, органи и тъкани, които работят заедно, за да защитят организма. Тя е като един голям отбранителен щит, който предпазва тялото от болести и инфекции. Въпреки че специфични храни и вещества може да не повлияят директно върху нея, има микронутриенти, които са изключително важни за отбранителните сили на организма и имунитета. Някои от тези микронутриенти включват аминокиселини, желязо, цинк, селен, витамините А, C, Е, В6, В12 и Д, както и фолиева киселина. Пробиотиците също могат да подпомогнат здравословното функциониране на имунната система, като възстановят микробната екосистема в червата.

Липсата на определени микронутриенти като витамин С и цинк може да направи имунната ни система по-слаба и по-уязвима за инфекции.

За лечение на различни тежки случаи на COVID-19 се препоръчва комбинацията от витамин С и цинк. Австралийското дружество по анестезиология, реанимация и интензивни грижи включва тези два витамина в своите препоръки за лечение на COVID-19. И двата микроелемента помагат за подобряване на имунитета и стимулиране на производството на антитела.

Витамин С, цинк и витамин D могат да повлияят на имунната ни реакция и приемането им в комбинация може да бъде част от профилактиката или лечението на COVID-19. Това твърдение е доказано в множество медицински изследвания и публикации, включително в Cleveland Journal of Medicine от август 2020 година.

Ще обърнем внимание по-подробно някои от най-ценните витамини за профилактика и лечение на тази инфекция:

Аскорбинова киселина (Витамин С)
Витамин С е известен с функцията си като антиоксидант, който помага при обезвреждането на свободните радикали. Много клинични изследвания потвърждават, че той има влияние върху имунната система. Витамин С може да намали податливостта ни към респираторни инфекции и пневмонии, както и да скъси продължителността на заболяването.

Имунната система - какво трябва да знаем?Цинк
Цинкът играе важна роля в производството на антитела и бели кръвни клетки, но той може да намали и репликацията на коронавируса, когато се повишат неговите вътреклетъчни концентрации. По този начин той може да помогне за подобряване на имунната функция и намаляване на репликацията на вируса.

Цинкът има и други полезни свойства като подпомагане на нормалния метаболизъм на въглехидратите и мастните киселини, поддържане на нормалното състояние на костите, кожата, косата и ноктите, както и подпомагане на нормалната когнитивна функция.

Селен
Селенът е мощен антиоксидант, който има уникалната способност да предпазва организма от инфекции.

Във връзка с темата за здравето и имунната функция, можем да обърнем внимание и на една уникална комбинация от пробиотични щамове и лизозим. Пробиотиците имат изключително важна роля в имунната защита на организма, но има специални щамове открити и разработени за профилактика и лечение на инфекции в устната кухина. Тези щамове, като L.delbrueckii LE и L.rhamnosus LB3, имат способност да не допускат вирусите да се развият още в устната кухина, по този начин насърчавайки нашата имунна система да работи по-ефективно, за да предпази организма срещу вируси и бактерии.