Холестерол – тихият убиец!

Разбираме, че сме имали висок холестерол, след като получим инсулт или инфаркт.

Холестеролът циркулира в цялото тяло по т.н. рецепторен механизъм – синтезира се в черния дроб и отива в периферията. Всяка клетка си поема необходимото за нея количество, а излишния холестерол се връща в черния дроб и се отделя през жлъчката.
При рисковите групи пациенти/диабетици, пушачи, хора с наднормено тегло /рецепторите и самия холестерол се променят и не се движи по естествения път. Тогава той се натрупва в съдовата стена и се образуват плаки. Те могат да се разкъсат, да тромбозират, което води до стенокардия, инсулт, инфаркт или запушване.
Най-застрашени от инфаркт и инсулт са хората с наследствено висок холестерол. Около 50% от тях получават инфаркт или инсулт в млада възраст. Въпреки наследствената обремененост може да понижим този рисков фактор безопасно и ефективно.

Редица проучвания показват, че синтеза на холестерол може да се подтиска от пробиотици, но през 2017 г. приключи успешно едно от най- революционните проучвания*. Английската фирма OptiBiotix Health Plc, клинично доказа, че може да повлияем на холестерола с точно определен пробиотичен щам – Lactobacillus plantarum ECGC 13110402. Lactobacillus plantarum LPLDL® е патентованото защитено название на щама Lactobacillus plantarum ECGC 13110402 правата за който са притежание на OptiBiotix Health Plc. и е основна съставка на продукта CholBiome®X3.

Приемът на CholBiome® X3 tab. гарантира намаляване на общия холестерол с -36,7%, намаляване на „лошия” холестерол с -13,9% и намаляване на кръвното налягане с -5,1%. Увеличава и т.н. „добър” с +4,5%. CholBiome® X3 tab. е естествено решение за добро сърдечно здраве. Укрепва сърдечно съдовата система и намалява сърдечно-съдовия риск по ефективен и безопасен начин без странични действия.

*An in vivo assessment of the cholesterol-lowering efficacy of Lactobacillus plantarum ECGC 13110402 in normal to mildly hypercholesterolaemic adults Adele Costabile , Ivan Buttarazzi, Sofia Kolida, Sara Quercia, Jessica Baldini, Jonathan R. Swann, Patrizia Brigidi, Glenn R. Gibson