Холестерол – значение за човешкия микробиом и решение за естествения му контрол

Човешкият микробиом е съвкупност от всички организми обитаващи човека.

Всеки от нас има свой индивидуален микробиом. Десетки проучвания доказват, че индивидуалната терапия към всеки човек води до значително по-високи резултати. Изследването на човешкия микробиом се нарежда сред най-горещите области на 21 век в биологията и медицината. Науката откри и проучванията сочат, че с промените в нашия микробиом са свързани редица сериозни заболявания. Основните са диабет, сърдечно съдови заболявания, затлъстяване, рак на дебелото черво, автоимунни заболявания и др.
Сърдечно съдовите заболявания са една от основните причини за смъртност в световен мащаб, а високите нива на холестерола е сочен като основен фактор за развитието им.

Холестеролът е неразривна част на човешкия микробиом.

Той е мека восъчна субстанция произвеждана от черния дроб. Неразтворим във вода и разтворим в повечето органични разтворители. Естествена част от всяка клетъчна мембрана на всички тъкани в човешкото тяло.
Името холестерол идва от гръцкото chole /жлъчка/, stereos/твърд/ и химическата наставка „-ол“ за алкохол. Това вещество е идентифицирано за пръв път през 1769 год. от французина Франсоа дьо ла Сал, но името е дадено от друг френски учен от 19 век Мишел Йожен Шеврьол.

Холестеролът, освен, че е съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия и животинския организъм, той е необходим за синтез на:

– Хормоните на кората на надбъбречната жлеза – кортизон, кортикостерон, алдостерон
– Мъжките полови хормони – тестостерон, андростерон
– Женски полови хормони – естроген, естриол, естрадиол, прогестерон
– Витамин Д
– Жлъчни киселини, той играе и много важна роля за правилното и здравословно функциониране на мозъка.

Холестеролът се пренася в кръвта в микроскопични частици, наречени липопротеини.

Двата основни вида липопротеини са липопротеин с ниска плътност LDL и с висока плътност HDL. LDL понякога е наричан „лош“ холестерол, тъй като пренася холестерола към артериалните клетки и допринася за сърдечно съдови заболявания. HDL изчиства холестерола от артериите и го транспортира обратно в черния дроб. Високите нива на HDL се свързват с понижен риск от заболяване и затова HDL е награден като „добър“ холестерол.

Нашите чревни бактерии /чревна микробиота/ са част от човешкия микробиом.

Те синтезират късоверижни мастни киселини и повишават нивата на холестерола (HDL). Извършват модулация на жлъчните киселини, подобряваща метаболизма на холестерола и така понижават нивата на „лошия“ холестерол (LDL), водещ фактор за сърдечно съдов риск.
Връзката между чревната микробиота и холестерола карат учените от десетилетия да правят проучвания, за да може естествено и научно обосновано да се борим за здравословни нива на холестерола.

През 2017 английската компания OptiBiotix Health специализирана в разработване на съединения, които променят човешкия микробиом патентова революционното си откритие Lactobacillus Plantarum LP®LDL.

Lactobacillus Plantarum LP®LDL е бактерия от нормалната чревна флора и притежава изключителната способност да модулира метаболизма на жлъчните киселини. Въздейства, като прекъсва рециркулацията на холестерола в организма и изхвърля вредния холестерол. Пo този начин черния дроб си набавя необходимия холестерол от кръвния ток и намалява количеството му в сърдечно съдовата система.
С естествена промяна в съществуващия микробиом Lactobacillus Plantarum LP®LDL се грижи за здравословни нива на холестерол и осъществява контрола му.
Lactobacillus Plantarum LP®LDL е патентован щам, ефективен, научно обоснован, напълно безопасен и добре поносим. Неговата ефективност и безопасност е доказана с клинични проучвания.

Lactobacillus Plantarum LP®LDL се използва за контрол на холестерола и кръвното налягане в целия свят. В България Lactobacillus Plantarum LP®LDL е основна съставка на продуктите CholBiome®.