Защо да приемате ежедневен пробиотик – всички ползи за здравето


Warning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/velinoff/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103

В суматохата на съвременния живот поддържането на добро здраве често остава на заден план. И все пак в тялото ни се крие сложна екосистема от микроорганизми, която играе жизненоважна роля за нашето благосъстояние. Имаме предвид пробиотиците – истинските герои на здравето, които поддържат дузина функции в няколко системи на човешкото тяло. Но какво точно представляват пробиотиците и защо трябва да помислите дали да ги включите в ежедневието си?

Пробиотиците са фундаментална част от храносмилателната система, те са пазителите на червата ви и тайното оръжие в поддържането на жизненост и силен имунитет. Това са само част от причините за тяхното значение, а останалите ви разкриваме в статията.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците не са обикновени бактерии. Всъщност те са приятелските микроорганизми, които обитават ​​червата ви и ги защитават, но не само тях. Пробиотиците са миротворците във вашия храносмилателен тракт, работещи неуморно за поддържане на хармония и баланс, често нарушени от патологичните бактерии. 

Но какво отличава пробиотиците от по-малко благоприятните им аналози? За разлика от вредните бактерии, пробиотиците предлагат богатство от ползи за здравето, когато са налични в адекватни количества. От подпомагане на храносмилането до укрепване на имунитета, тези малки воини имат огромен потенциал, когато става въпрос за насърчаване на общото благосъстояние.

Сигурно сте чували за Lactobacillus в киселото мляко или Bifidobacterium – това са два по-известни примера за пробиотични бактерии, полезни за здравето.

Всъщност от момента, в който се родите, тялото ви се превръща в оживен гостоприемник за трилиони микроорганизми. Сред тези обитатели са пробиотичните бактерии, но защо приемаме тези микробни гости? Отговорът се крие в симбиозата – взаимноизгодна връзка, която се е развивала в продължение на милиони години. Пробиотичните бактерии ни помагат да разграждаме храната, да абсорбираме хранителни вещества и дори да отблъснем вредните патогени. В замяна им осигуряваме уютен дом и постоянно снабдяване с хранителни вещества. Това е печеливша ситуация, която е издържала изпитанието на времето, гарантирайки нашето здраве и благополучие за следващите поколения.

Кой има нужда от пробиотици?

Краткият отговор е: всички! Независимо дали сте загрижени за здравето си или за това на вашето растящо дете, пробиотиците са необходими на всеки от вас. Бременните жени също могат да се възползват от пробиотиците, за да поддържат повишените нужди на тялото от хранителни вещества. За тях е предназначена формулата BIO-KULT®Pregnéa 60 капсули.

За хората на антибиотици: те също могат да възстановят чревната си флора и да предотвратят храносмилателни разстройства, ако комбинират приема им с пробиотик като Bio-Kult Candea – ежедневен пробиотик. И да не забравяме за най-малките – децата могат да се възползват от пробиотиците, за да подкрепят развиващата се имунна система и да изградят здравословно храносмилане. За тях имаме предложения, като Bio-Kult® Infantis / Био-Култ® Инфантис – пробиотик за бебета и деца.

Ползите от пробиотиците за деца

Както се казва, „здрави деца, щастлив живот“ – и пробиотиците играят ключова роля за осигуряването на точно това. От ранна детска възраст до по-късна детска възраст, пробиотиците подпомагат развитието на здрава имунна система, като помагат на малките да изградят силен чревен микробиом и да останат здрави през цялата година. 

Но ползите не спират дотук – пробиотиците също насърчават здравословното храносмилане при децата, облекчавайки симптомите на стомашни проблеми като газове, подуване на корема и запек. С пробиотиците, които са им най-необходими, децата могат да преборят всяка настинка и инфекция през различните сезони.

С предимства, които обхващат различни възрастови групи и начини на живот, пробиотиците са наистина задължителни за всеки, който иска да оптимизира здравето си отвътре навън.

Симптоми на липса на достатъчно пробиотици

Когато деликатният баланс на чревните бактерии е нарушен, това може да доведе до множество неприятни симптоми. Ето някои признаци, че може да не получавате достатъчно пробиотици:

 • Храносмилателна дисфункция: Подуване, газове, запек и диария са често срещани признаци на дисбаланс. Без достатъчно пробиотици, за да държат нещата под контрол, храносмилателните проблеми могат бързо да се превърнат в ежедневен проблем.
 • Отслабен имунитет: Знаете ли, че голяма част от имунната ви система се намира в червата ви? Без здравословен баланс на пробиотичните бактерии, имунната ви система може да бъде компрометирана, което ще ви направи по-податливи на инфекции и заболявания.
 • Кожни проблеми: Вашата кожа е отражение на вашето вътрешно здраве и дисбалансът в чревните бактерии може да се прояви като акне, екзема или други кожни заболявания. Без адекватен прием на пробиотици кожата ви може да се бори да поддържа естествения си баланс, което води до възпаления и раздразнения.
 • Нарушения на настроението: Вярвате или не, здравето на червата ви може да окаже дълбоко влияние върху настроението и психическото ви благополучие поради директната връзка на червата с мозъка. Дисбалансът в чревните бактерии е свързан с тревожност, депресия и други разстройства на настроението. Възстановявайки баланса с пробиотици, вие можете да подкрепите не само физическото си здраве, но и вашето психическо и емоционално здраве.
 • Хранителна нетолерантност: карат ли ви определени храни да се чувствате подути, да имате газове или неразположение? Може да е признак на пробиотичен дисбаланс. Без достатъчно полезни бактерии, които да помогнат за храносмилането и преработката на храната, може да изпитате дискомфорт и чувствителност след консумация на определени храни.

Най-известните видове пробиотици 

Някои от най-често изследваните пробиотични щамове, които се съдържат и във формулата за ежедневен прием Bio-Kult® Candea, са:

 • Lactobacillus casei PXN® 37™: Известен със способността си да поддържа имунната функция и да облекчава симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS), Lactobacillus casei PXN® 37™ е мощен пробиотик, който е идеален за поддържане на здравето на червата.
 • Lactobacillus rhamnosus PXN® 54™: Този универсален пробиотичен щам е ценен заради способността си да предотвратява и лекува диария, което го прави ценно допълнение към грижата за здравето.
 • Lactobacillus acidophilus PXN® 35™: Ако искате да поддържате здравето на вагината и да предотвратите инфекции на пикочните пътища, Lactobacillus acidophilus PXN® 35™ е добро средство за целта. Този пробиотичен щам е предпочитан сред жените, които искат да поддържат интимното си здраве.
 • Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus PXN® 39™: Произхождащ от България, този пробиотичен щам се използва от векове за насърчаване на здравето на храносмилането и поддържане на цялостното благосъстояние.
 • Streptococcus thermophilus PXN® 66™: Като ключов играч в процеса на ферментация, Streptococcus thermophilus PXN® 66™ помага за разграждането на лактозата и насърчава храносмилателния комфорт.
 • Bifidobacterium breve PXN® 25™: Този пробиотичен щам е добре известен със способността си да поддържа имунната функция и да облекчава симптомите на стомашно-чревен дистрес.
 • Bifidobacterium longum PXN® 30™: От успокояване на възпаление до насърчаване на редовното изхождане, Bifidobacterium longum PXN® 30™ е универсален пробиотик, който е идеален за поддържане здравето на червата.

Тези живи бактериални щамове нормално населяват храносмилателната система и доказано преживяват високата киселинност на стомаха, което им позволява да реализират ползите си за здравето. А продуктите с марка Bio-Kult не са случайно избрани от нашия онлайн магазин. Те са част от световно призната гама продукти с множество международни награди и подкрепени с клинични изследвания, доказващи ползите им. Производителят им е  ADM Protexin Ltd. (Великобритания), а Bio-Kult е номер 1 и най-бързо развиващата се марка добавки за здравословно храносмилане във Великобритания. 

Ако искате да осигурите най-доброто за здравето си, този бранд е отличен избор, заедно с пълноценно здравословно хранене. Капсулите са без съдържание на ГМО, глутен, оцветители или ароматизанти, но може да има следи от соя и мляко, използвани в процеса на ферментация. 

Препоръчани продукти

Източници 

Gao H, Li X, Chen X, Hai D, Wei C, Zhang L, Li P. The Functional Roles of Lactobacillus acidophilus in Different Physiological and Pathological Processes. J Microbiol Biotechnol. 2022 Oct 28;32(10):1226-1233. doi: 10.4014/jmb.2205.05041. Epub 2022 Aug 30. PMID: 36196014; PMCID: PMC9668099. 

Dempsey E, Corr SC. Lactobacillus spp. for Gastrointestinal Health: Current and Future Perspectives. Front Immunol. 2022 Apr 6;13:840245. doi: 10.3389/fimmu.2022.840245. PMID: 35464397; PMCID: PMC9019120. 

Chen J, Chen X, Ho CL. Recent Development of Probiotic Bifidobacteria for Treating Human Diseases. Front Bioeng Biotechnol. 2021 Dec 22;9:770248. doi: 10.3389/fbioe.2021.770248. PMID: 35004640; PMCID: PMC8727868.