Връзка между микробиома на червата и здравото сърце

Последните изследвания показват, че чревното здраве може да има голямо влияние върху цялостното благосъстояние на организма, особено по отношение на здравето на сърцето. Високите нива на холестерола са основен риск за добрата работа на сърцето. Микроорганизмите в червата ни могат да помогнат да се контролира липидната абсорбция и отлаганията. Това означава, че поддържането на здравето на червата е много важно, за да се намали риска от сърдечни заболявания.

Черният дроб произвежда холестерол, който от своя страна е необходим за производството на жлъчни соли, необходими за подпомагане на храносмилането. Специфични микроорганизми, като Lactobacillus plantarum LP®LDL имат способността да разграждат тези жлъчни соли, след като приключат ролята си за подпомагане на храносмилането. Вследствие на това разграждане жлъчните соли не се абсорбират от червата и не се рециклират.

Връзка между микробиома на червата и здравото сърце

Когато обаче черният дроб не получи необходимото количество рециклирани жлъчни соли той трябва да попълни запасите си, като синтезира повече жлъчка. Това се постигна чрез изтегляне на холестерол от съществуващия запас в кръвта.

По този начин тези специфични микроорганизми допринасят за естественото намаляване нивата на холестерол и неговият контрол.