Мед от манука при първи симптоми на настинка и грип

Мед от манука при първи симптоми на настинка и грип

В продължение на хиляди години хората са разчитали на естествени съставки и домашни средства за борба с леки заболявания и за укрепване на имунната си система.

Когато става въпрос за добре познатите неприятели настинка или сезонен грип, суровият и органичен мед е на преден план, играейки хранителна и лечебна роля. Като антиоксидант и антимикробен агент, той работи заедно с имунната система за справяне със сезонните патогени, които атакуват най-вече през зимата и пролетта.

Медът от манука се откроява с отличителни лечебни свойства и метилглиоксал (MGO). Това биоактивно съединение се бори с инфекции, причинени от вируси и бактерии, но ползите му не свършват до тук.

В тази статия ще ви запознаем с начините, по които медът от манука може да помогне за поддържане на имунната ви система, включително като помощно средство при кашлица или възпаление.

Как медът от манука може да помогне на имунната система?

Днес няма да говорим за добре познатия пчелен мед, който също има доказани антибактериални, противовирусни и антиоксидантни свойства, а ще се концентрираме върху друг вид мед с още по-комплексно действие: медът от манука.

Медът от манука се получава от нектара на цветята на храста манука в Нова Зеландия или Южна Австралия. Нектарът от цветовете на храста манука е това, което придава на меда от Манука неговите полезни ефекти и антибактериални свойства, тъй като съдържа метилглиоксал.

Метилглиоксалът е съединение, което придава на меда Манука неговите силни антибактериални свойства. Количеството метилглиоксал е представено чрез MGO рейтинг – колкото по-висок е MGO рейтингът, толкова по-високи са нивата на метилглиоксал. След обработка с водороден прекис, медът от манука запазва тези свойства, за разлика от други видове мед. Това означава, че медът от манука е с напълно съхранени ценни компоненти с антибактериални свойства.

Когато става въпрос за суперхрани, медът от манука е сред най-добрите примери и се свързва с много ползи за здравето. Суровият мед отдавна се използва като успокояващо лечебно средство от древни времена за облекчаване на възпалено гърло или кашлица, както и за овладяване на кожна свръхчувствителност.

Но едва сега започваме да разбираме защо медът от манука е толкова специален чрез научни изследвания. Те показват, че тези свойства на меда от манука подпомагат поддържането на дихателната и имунната система на тялото.

Например, проучване от 2020 г. показва положителни резултати относно ползите на меда от манука за имунната система. Изследването установява, че медът от манука увеличава освобождаването на цитокини, които са жизненоважни за поддържане на имунната система здрава. Тези цитокини помагат на белите кръвни клетки да намерят и спрат инфектирани или увредени тъкани, което се случва при вирусна инфекция, както и при настинка.

Макар антибиотиците да са основно средство за лечение в много случаи, те не действат срещу вирусни инфекции, и затова нямат място в лечението на такива инфекции. Предвид повишаващата се антибиотична резистентност, консумирането на здравословен мед от Манука е ефективен и по-здравословен вариант, който може по естествен начин да подпомогне организма чрез своите противовъзпалителни, антиоксидантни, антибиотични и имуностимулиращи ефекти.

Още ползи от меда от манука при инфекции на горните дихателни пътища

Болкоуспокояващите и деконгестантите обикновено помагат при инфекции на горните дихателни пътища, включително синузит и бронхит, но те не са подходящи за всеки и може да не подействат достатъчно ефективно. Тъй като някои от тези инфекции на горните дихателни пътища са причинени от стафилококови бактерии, медът от Манука може да е подходящо терапевтично средство. Той действа отлично, като атакува биофилма на тези бактерии и спомага за разрушаването им.

Лекари от Оксфордския университет препоръчват меда от Манука при лечение на инфекции, които засягат носа, ларинкса и синусите. В проведеното от тях проучване, пациентите са получавали или мед от манука, или назална иригация с физиологичен разтвор в продължение на 30 дни. Медът с високо съдържание на MGO (метилглиоксал), получен от нектар от манука, осигурява по-добри резултати по отношение на отпушване на носа и облекчаване на други симптоми. 

Изключително интересна е информацията за ролята на Manuka в борбата срещу резистентни на антибиотици патогени, публикувана в официалния уебсайт на AUSTRALIAN MANUKA HONEY ASSOCIATION. Там е посочено, че:

(…) бактериите с резистентност към съвременните антибиотици (превръщайки се в супербактерии) не могат да развият резистентност към активността на меда Манука (Blair et al. 2009). Манука ефективно инхибира проблемните бактериални патогени за разлика от всички други известни антимикробни средства, като опитите за генериране на устойчиви на мед бактериални щамове в лаборатория са неуспешни.

Казано с прости думи, природата отново ни е дала най-доброто, за да се погрижим за здравето си. Необходимо е само да се снабдим с него и да го ползваме по посочения начин, за да имаме подобрен имунитет и устойчивост на патогени от околната среда.

Как да се сдобиете с мед от Манука?

Поради множеството си антимикробни и антивирусни свойства, медът от манука е по-добър за лечение на симптоми на настинка и грип от традиционния пчелен мед. Това не означава, че последният няма стойност. Уникалната текстура на всеки вид мед може да помогне за потискане на кашлицата и да облекчи болката от възпалено гърло. Как става това? Антимикробните свойства на традиционния пчелен мед идват от ензимното производство на водороден пероксид. Медът от манука обаче се нарича “мед без пероксид” и разчита на други ценни съставки и високата си осмоларност, за да възпрепятства растежа на микробите. 

Накратко, всеки мед е полезен за възпалено гърло или кашлица, но медът от манука е най-добрият вариант при настинка, грип и дори при симптоми на коронавирус (COVID-19).

Лесно и бързо може да се възползвате от лечебната сила на мед от манука Manuka Benefit, добит и произведен в Австралия, като опитате Билков сироп с мед от Манука – Manuka Benefit 140 мл. В онлайн магазина ни са достъпни други форми на прием с още по-богат състав:

И други продукти с мед от манука, които може да разгледате тук.

Как да използвате мед от манука при настинка и грип

Медът Манука се предлага в много активни концентрации от MGO 30+ до най-високата концентрация MGO 900+. Медът от манука може да се използва за справяне със симптомите на обикновена настинка чрез която и да е концентрация, като в нашите продукти количеството е 333.33 мг.  в 10 мл доза или 1000 мг. в 30 мл. доза.

Когато почувствате, че първите симптоми наближават, вземете една чаена лъжичка високоактивен сироп с мед от манука, оставяйки го да се разтопи в устата ви и да потече в гърлото. Започнете лечението в момента, в който почувствате първия намек на зимна настинка или грип. Правете това до четири пъти на ден толкова дълго, колкото е необходимо.

Дъвчащите таблетки осигуряват 50 мг. в 2 таблетки и 100 мг в 4 таблетки, ако това е по-удобният начин. Разгледайте целия асортимент и открийте най-подходящата форма за вас, за да си доставите ползите на невероятния мед от Манука като първа линия за противодействие при симптоми на настинка и грип.

Източници

Lee VS, Humphreys IM, Purcell PL, Davis GE. Manuka honey versus saline sinus irrigation in the treatment of cystic fibrosis-associated chronic rhinosinusitis: A randomised pilot trial. Clin Otolaryngol. 2021 Jan;46(1):168-174. doi: 10.1111/coa.13637. Epub 2020 Oct 2. PMID: 32852889; PMCID: PMC7895450. 

Watanabe K, Rahmasari R, Matsunaga A, Haruyama T, Kobayashi N. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Arch Med Res. 2014 Jul;45(5):359-65. doi: 10.1016/j.arcmed.2014.05.006. Epub 2014 May 29. Erratum in: Arch Med Res. 2014 Aug;45(6):516. PMID: 24880005.