Здраво сърце в пандемия

Здраво сърце в пандемия

В период на пандемия вниманието е изместено към вируса. Коронавирусът и как да се предпазим от него поглъща цялото ни внимание. Мислим само за него и забравяме, че хората със сърдечно-съдови заболявания са най-застрашената група за Covid 19.
Сърдечно съдовите заболявания са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб. В България данните сочат, че на всеки 3 човека, 2 почиват от сърдечно-съдови заболявания.

Медицината разполага с точни и ясни познания за рисковите фактори. Те се разделят на 2 основни групи: Контролируеми и неконтролируеми.
Неконтролируеми са фактори, като:

  • Възраст
  • Пол
  • Наследственост

Тези фактори не могат да бъдат контролирани, но наличието им при определени хора повишава техния риск.
Рисковите фактори, които могат да бъдат контролирани са:

Доброто познаване на рисковите фактори дава възможност всеки да проведе и предприеме профилактични мерки.
Ако вашият лекар диагностицира високо кръвно налягане, може да бъде предписано лечение, упражнения и диета. И задължително трябва да се държи под контрол. Домашното измерване на кръвното налягане е едно от задълженията на този вид пациенти.

Умерената енергична дейност е перфектният начин да се намали риска от сърдечни заболявания. Упражненията като ходене, танци, грижа в градината, дори и досадната домакинската работа за общо 30 мин. на ден може да помогне за здравето на вашето сърце.
Американската кардиологична асоциация препоръчва от 30 до 60 минути дневна енергична физическа активност за здраво сърце и добър тонус на белия дроб.

Наднорменото тегло и затлъстяването особено в областта на талията представлява сериозен риск за високо кръвно налягане, високи нива на холестерола, високи триглицериди, диабет и сърдечно-съдови проблеми.

Профилактиката и взимането на навременни мерки винаги води до правилна грижа и управление на всякакъв вид здравословни заплахи, било то вирус или сърдечно-съдови заболявания.