Имунната система – какво трябва да знаем?

Имунната система – какво трябва да знаем?

Имунната система е много сложна система, в която многобройни молекули, клетки органи и тъкани работят в синхрон заедно, за да предпазят собствения организъм. Трудно е да бъде повлияна чрез специфичен начин на хранене на отделни вещества, но има микронутриенти, които играят много решаваща роля за отбранителните сили на имунната система:

  • Аминокиселини
  • Желязо
  • Цинк
  • Селен
  • Витамините А, C, Е, В6, В12 И D
  • Фолиева киселина
  • Пробиотици

Липсата на някои микронутриенти, като Витамин С и Цинк, може да доведе до повишена податливост към инфекции.
Комбинацията Витамин С и Цинк се препоръчват за лечение на различни по тежест случаи с COVID-19. Австралийското дружество по анестезиология, реанимация и интензивни грижи е включило тези два витамина в Гайдлайна си за лечение на  COVID-19.
Двата микроелемента засилват имунитета и стимулират производството на антитела.

Витамин С, Цинк и Витамин D повлияват имунния отговор и прием на тези вещества в комбинация трябва да бъде част от профилактиката или лечението на COVID-19. Това твърдение е доказано в многобройни медицински проучвания и в публикации на Cleveland Jornal of Medicine, 08.2020.

Ще разгледаме по-подробно някои от най-ценните витамини за профилактика и лечение на бича на днешния ден:

Аскорбинова киселина (Витамин С)
Витамин С функционира като антиоксидант за обезвреждане на свободните радикали. Огромен брой клинични проучвания доказват повлияването на имунната система. Витамин Ц намалява податливостта към респираторни инфекции и пневмония. Намалява продължителността на заболяването.

Цинк
Цинкът играе важна роля в производството на антитела и бели кръвни клетки. Той има доказаното свойство да се намесва в биологията на коронавируса. Когато повишим вътреклетъчните концентрации на цинк се инхибира активността на вирусната РНК полимераза и репликацията на вируса в in vitro и клетъчен културен модел на тежък респираторен синдром на коронавирус-1(SARS-CoV-1).
Цинкът играе главна роля в имунната функция и притежава потенциал да намали репликацията на коронавируса.

Освен това цинкът допринася за нормален метаболизъм на въглехидратите и мастните киселини, подпомага нормалната когнитивна функция и поддържането на нормалното състояние на костите, кожата, косата и ноктите.

Селен
Селенът е мощен антиоксидант, който има уникалната способност да предпазва организма от инфекции.

Не на последно място искаме да ви обърнем внимание на уникална комбинация от пробиотични щамове и лизозим.
Пробиотиците играят изключително важна роля в имунната защита на организма, но има специални щамове открити и разработени в посока профилактика и лечение на инфекции в устната кухина. Щамове, които не допускат вирусите да се развият още в устната кухина – L.delbrueckii LE и L.rhamnosus LB3. И по този начин ни профилактират и предпазват от вируси и бактерии.